A tavalyi évben az ingatlanpiac jelentősen fellendült, egyre többen választják például befektetésként a saját nyaraló vásárlást. Hosszú távon megtérül az ilyen invesztálás abban az esetben, ha a család és a barátok számára szeretnénk egy kis zugot, ahová bármikor elvonulhatnak, vagy ha mások számára is ki szeretnénk adni. Érdemes tehát azt tisztázni elsőként, hogy csak saját célra, vagy esetleg bérbeadásra is szánjuk az ingatlant, mindkét esetben más-más igényeknek kell megfelelnie.
Mire figyeljünk a döntés során?
Ha vízparti nyaralót választanánk, akkor mindenképpen fontos tájékozódni, hogy a kiszemelt közeli strandra be tudunk-e majd egyáltalán jutni vagy esetleg magán tulajdonban van, napijegyet szükséges-e váltani, vagy ingyenes szabadstrand-e.
Érdemes kicsit utánajárni, hogy turisztikai szempontból milyen beruházások várhatók a közeljövőben, hogy biztosan ne olyan helyen vegyünk csendes nyaralót, ahol pár év múlva egy aquapark épül. Vagy ha éppen a befektetés miatt a bevétel a fontos, akkor pont olyan nyaralót válasszunk, ami később sok hozamot ad.
(Ny)ár
A nyaralók négyzetméterára eltér például a Balaton déli és északi felén, de a hazai nagyobb tavak melletti üdülőterületek is más-más átlagáron vehetők meg. Sokan taktikáznak azzal, hogy a nyaralási időszakban az árat megemelik, később, az „uborkaszezon” után viszont csökkentik, ha nem sikerült eladni. A vételár mellett azt is számítsuk ki, hogy az üdülőkörzetnek milyen plusz költségei és kedvezményei vannak, milyen a hely megközelíthetősége, a környékben milyen nevezetességek, programlehetőségek találhatóak.
Hol érdemes keresgélni?
A nyári időszakban az eladók is tudják, hogy sokkal nagyobb eséllyel adhatják tovább nyaralójukat, így ebben az időszakban jóval nagyobb kínálatból választhatunk, sokan ekkorra időzítik a hirdetést. Érdemes olyan portálokon keresni a megfelelő ingatlant, ahol az egész ország kínálatát láthatjuk, hogy össze tudjuk hasonlítani a számunkra kedvező lehetőségeket és a legjobb üzletet tudjuk megkötni. Az ingatlannet.hu oldalon közel tízezer eladó nyaraló közül választhatunk, és a statisztikák alapján az átlagárakról és a lakókörnyezet jellemzőiről is sokat megtudhatunk, hogy valóban öröm legyen a családi nyaralás.